2012-08-25

Pöttyös torta

Sógornőm 22 születésnapjára készítettem ezt a pöttyös tortát. Belül Farkas Vilmos kókuszos krémjét használtam. 18 cm átmerőjű a torta és összesen 4 lapból áll, ebből 2 csokis és 2 sima piskóta. Szerintem nagyon szuper magas lett, szeretem ha a torta amit készítek minél magasabb, mert sokkal több lehetőség van a díszítésre.









2012-08-12

Egy születésnap, két torta

30. születésnap ünneplésére voltunk hivatalosak, ahol egyben én készítettem az ünnepelt tortáját. Mivel 20-an voltunk meghívva úgy döntöttünk, hogy 2 tortát fogok csinálni. A szülinaposnak egy gluténmentes, fruktózzal készített tortát kellett csinálnom, csokis ganache krémmel. Csináltam egy próbatortát, hogy kipróbáljam, hogy viselkedik a gluténmentes liszt a piskótában. Az első kísérlet elkeserítő eredményt hozott. Egyáltalán nem jött fel a piskóta. Ez egy héttel az igazi torta elkészítése előtt történt, így nem kicsit izgultam péntek este amikor nekiálltam a piskóta sütésének. A csillagok állásának köszönhetően azonban sikerült két olyan piskótát kisütnöm ami felülmúlta minden várakozásomat.


A piskótához Shar Mix-B lisztet használtam, ami eredetileg gluténmentes kenyérliszt, azonban teljesen jó volt belőle a piskóta is. A tapasztalat azt mondja, hogy a piskóta elkészítéséhez sokkal kevesebb liszt kellett mint a normál lisztből.  Tehát mondjuk egy 5 tojásos piskótánál kellene 125 gramm liszt, én mindösszesen 90 gramm lisztet tettem bele és 25 gramm kakaót, ugyanis kakaós piskóta kellett.

A második torta egy barackos túrótorta volt. Ezt normál piskótából sütöttem, azonban a töltelékbe szintén fruktóz került. A 500 gramm túróhoz adtam 500 gramm mascarponét, fruktózt (ezt ízlés szerint), egy kikapart vaníliarúd belsejét, egy citrom reszelt héját és az egészet összeturmixoltam. Egy doboz 200 grammos tejszínt felvertem, majd óvatosan belekevertem a krémbe. Adtam még a krémhez egy csomag expressz zselatin fixet is, hogy a krém biztosan tartson. A torta szélére felvertem egy másik 200 grammos tejszínhabot és azzal körbekentem valamint került belőle még a torta tetejére is, hogy legyen ami a nektarint körülzárja.


Ez volt az első alkalom amikor én is ettem a kész tortákból. :) Szerintem mindkettő szuperül sikerült amit semmi sem bizonyít jobban, minthogy mindkét torta az utolsó szeletig elfogyott. :)


2012-08-04

Focis torta

Az igazat bevallva féltem ettől a tortától, hogy miért is? Még sosem csináltam 2 emeletes tortát, de leginkább a focilabdától tartottam a legjobban. Bevallom nem vagyok teljesen elégedett a végeredménnyel, mert a labda nem sikerült úgy ahogy szerettem volna, de azt hiszem így első nekifutásra elmegy. :)


2 hét múlva gyakorolhatom újra mert szintén focis tortát kértek tőlem, csak azt egy focipályára kell majd helyezni. Szerintem a baj a labda tésztájával volt, mert gondoltam a répatorta jó alap lesz a tortához, de azt kell, hogy mondjam lehet nem a legszerencsésebb választás volt, mert a labda valahogy eldeformálódott, és az alján már iszonyat nagy 5 és 6 szögeket kellett kivágnom, hogy a teljes tortát be tudjam fedni. Ha valakinek van erre jó megoldása szívesen venném ha megosztaná velem. A torta alsó része csokitorta, csokis krémmel. Remélem elég lesz 20 fő részére. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0