Ezt a levest még Anyum főzte meg legelőször. Egy ősrégi szakácskönyben találta úgy négy évvel ezelőtt. Azóta nagyon sokszor elkészítette, és persze amióta külön költöztünk Mr.T.-vel nálunk is gyakran szerepel az étlapon. Már sokmindenkinek továbbadtuk a receptet, mert annyira finom, és nagyon gyorsan elkészül. Olyan hideg téli napokra mint a mai, szerintem tökéletes.
Hozzávalók:
- 2ev finomliszt
- 3dkg vaj
- 8dl zöldségleves
- 1dl fehérbor
- 3-4 gerezd fokhagyma
- örölt fehér bors
- késhegyni szerecsendió
- 15dkg cseh Füstölt Edami sajt (én a dupláját szoktam belerakni, mert nagyon sajtosan szeretem)
- 1dl tejföl
- 2 tojássárgája
- petrezselyem
A lisztet az olvasztott vajon kevergetve világosra pirítjuk és a levest, meg a bort ráöntjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, majd a levesbe dobjuk,megborsozzuk, reszelt szerecsendióval füszerezzük. Kevergetve felforraljuk, majd néhány percig, amíg kellően besürüsödik, főzzük.Közben a sajt kétharmadát lereszeljük a maradékot meg apró kockára vágjuk. Levest a tüzröl lehúzzuk. A reszelt sajtot és a tejfölben elhabart tojássárgáját belekeverjük. Petrezselyemmel megszórjuk. Tálaláskor az apró kockára vágott sajtot a tál aljába rakjuk, erre merjük rá a levest. Kínálhatunk mellé pirított zsemlekockát is, de persze anélkül is nagyon finom.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése