2010-01-27

Sertéskaraj gombás kapros mártással

Leendő férjem Mr.T. nem egy egyszerű eset az ételek szempontjából. Őszerinte neki "parasztbele" van. Ez azt jelenti, hogy újdonságot nem igazán szeret megkostólni. Neki megfelelne az is, ha minden hétvégén pörkölt vagy rántott hús lenne az ebéd. Erre a problémára született az a megoldás, hogy az esetek többségében nem szoktam megkérdezni, hogy mit szeretne enni, hanem általában azt főzök amihez épp kedvem van. Ez legtöbbszőr bejön, vagyis miután megkostólja az így született ebédeket, mindig úgy áll fel az asztaltól, hogy ez nagyon finom volt, máskor is csinálhatsz ilyet. Egy ilyen ebéd alkalmával került az asztalra ez a sertéskaraj is, amit Kevin oldalán találtam.

Hozzávalók:
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • só,bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • kb. 2-3dl tejszín
  • kapor
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 dl húsalaplé



A vajat és az olívaolajat egy serpenyőben felhevítem, majd ebben a vajas olívaolajas egyvelegbe beteszem a sertéskarajt, amit előtte egy kicsit kikloffoltam valamint sóval, borssal ízesítettem. Közepes lángon a hús mindkét oldalát átsütöm, ez olyan 3-4 percet vesz igénybe oldalankét. Ha a hús megsült kiveszem egy tányérra és alufóliával letakarom őket, hogy lehetőleg ne hűljenek ki nagyon míg a szósz elkészül. A szószhoz először a felaprított hagymát megdinsztelem (természetes abban a serpenyőben amiben a hús sült), majd hozzáadom a gombát és úgy 5 percig együtt főzöm őket. Sózom, borsózom, megszórom pirospaprikával és a liszttel. Vigyázzunk vele nehogy leégjen a paprika, én általában ilyenkor lehúzom a tűzről és úgy keverem hozzá-e két hozzávalót. Felöntöm a húsalaplével és visszateszem a tűzre. Ha felforrt, akkor alacsony lángra veszem és hagyom, hogy besűrüsődjön a szósz. A végén a kaprot és a tejszínt is hozzákeverem, majd beleteszem a húsokat és még 1-2 percig alacsony lángon összefőzöm őket.

Mint fentebb írtam, sütőben sült krumplit ettünk hozzá. Az esetek 80%-ában így sütjük a krumplit. Ez általában olyan 45 percet vesz igénybe,ami elég sok, de nagyon finom eredményt kapunk a végén. A krumplit jól megmossuk, kockára vágjuk, olivaolajjal meglocsoljuk és pirospaprikával megszórjuk. 


2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mi is így indultunk 10 éve Zurammal :-) Pörkölt, rántott hús, csak ezeket ette volna. Azóta már sok víz lefolyt...

Ez a fogás meg szuper lett! Druszám :-)

Viki írta...

Köszönöm! Igyekszem meggyőzni az igazamról. :) Remélem az együtt töltött évek során majd változni fog a hozzáállása a dolgokhoz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template by suckmylolly.com - background image by elmer.0